Fagyasztott joghurt (fagyi)
Fagyasztott joghurt tippek
- Legideálisabb A BIO joghurt , amely 12 órás érlelésű a (zsíros) házi tehéntejből készül, . Ez egy sűrű, , krémes joghurtot eredményez.
- A magas zsírtartalom miatt ne aggódjunk
- – a) kiderült, hogy állati zsírra mégis csak nagy szüksége van a szervezetünknek
- , b) a joghurt a szuperételek egyike, azaz szuper egészséges,
- c) a házilag készített joghurt egy természetes termék, nem tartalmaz szintetikus vegyületeket
- d) a természetes zsír hamarabb telít, így kevesebbet fogyasztunk belőle.
- A házilag készített joghurthoz hagyományosan remekül passzol a méz és a dió, mogyoró – különösen a pisztácia, így a fagyasztandó joghurtot gazdagítsuk ezekkel az alkotóelemekkel!
- A joghurttal remekül párosulnak a gyümölcsök, különösen a bogyósok és citrusfélék. Nagyon finom és egészséges nyalánkságokat készíthetünk ezek kombinációjával.
- A fagyasztott joghurtot pálcás formákba is tölthetjük – remek jégkrém lesz belőle. ( kevés cukorral)
- A fagyasztott joghurtot elkészíthetjük fagylalt gépben, vagy a fagyasztóban. Ha fagyasztóban készítjük, ne feledjük el óránként egy elektromos habverővel eldolgozni a keletkezett jégkristályokat!
Receptek
Málnás-zöld citromos fagyasztott joghurt
- Hozzávalók: 25 dkg málna, 15 dkg cukor, ½tk vanília esszencia, 1 zöld citrom reszelt héja és leve, 35 dkg házilag készített krémes joghurt
- Elkészítés: a málnát, cukrot, és zöld citrom levet összeturmixoljuk, majd átpréseljük alaposan egy szűrőn. Belekeverjük a vaníliát és a zöld citrom héjat. Fagylaltgépbe tesszük vagy fedős fagyálló edényben lefagyasztjuk, óránként elektromos habverővel eldolgozzuk. (kb 3-4-szer)
Egészségesebb variáció: a cukrot helyettesítsük 5-10 dkg fruktózzal
Vaníliás fagyasztott joghurt (alaprecept)
- Hozzávalók: 3 csésze krémes joghurt, 11 dkg porcukor,
- 2 ek vaníliaeszencia
- Elkészítés: A cukrot alaposan elkeverjük a joghurttal és esszenciával. Lefagyasztjuk.
- Tipp: érdemes sokat készíteni, majd gyümölcspürével, kiegészítve sok finom variációt tudunk készíteni. Íme erre egy példa:
Kiwis fagyasztott joghurt
- Hozzávalók: 12 kiwi, fél liter vaníliás fagyasztott joghurt, 1 ek méz
- Elkészítés: a kiwiket pürévé turmixoljuk a mézzel, lefagyasztjuk 45 percig, majd egy elektromos habverővel elkeverjük a vaníliás fagyasztott joghurttal. Visszatesszük a fagyasztóba. Bogyós fagyi öntettel tálaljuk.
Kajszi barackos fagyasztott joghurt
- Hozzávalók: 2 nagy kajszi barack húsa és leve 2.5 dl joghurt, 2 kanál porcukor
- Elkészítés: a kajszihúst kis kockákra vágjuk, kézi turmix-al pürézzük. Egy lábasban a kajszi levet sziruppá főzzük kevés cukorral, majd hozzáadjuk a püréhez. Elkeverjük, hozzáadjuk a joghurtot, összeturmixoljuk.
Kék áfonyás fagyasztott joghurt
- Hozzávalók: 3 csésze kék áfonya, 3 ek citromlé, 1 csésze cukor, 2-3 csipet fahéj, 1 csipet só, 2 csésze krémes joghurt
- Elkészítés: az áfonyát, cukrot, citromlevet, fahéjt, sót felfőzzük, addig kevergetjük, amíg a cukor el nem olvadt. Krumplitörővel eldolgozzuk, 10 percig hűlni hagyjuk. Belekeverjük a joghurtot, elkeverjük, lefagyasztjuk.
- Tipp: ha sima fagyit szeretnénk, a gyümölcspürét kézi turmix-val dolgozzuk el.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
KRÉMLEVESEK
A krémlevesek választéka egyre szélesebb, hiszen nagyon könnyű az elkészítésük, az eredmény pedig általában nem csupán finom, de kiadós és egészséges is.
Krémleves típusok
A legtöbb krémleves sima, bársonyos állagú, sűrű folyadék. Modern receptekben előfordulhat az, hogy a leves kissé darabos. Ezek a legnépszerűbb krémlevesek:
- Tejszínes krémleves – a levest főző vagy habtejszínnel pürézzük. A tejszín krémessé és fényessé varázsolja a levest. Reform krémlevesekben a tejszínt krémes joghurttal helyettesítjük.
- Zöldséges krémleves – a legtöbb zöldségből nagyon könnyen lehet krémlevest készíteni. Többségük nagyon egészséges, diétás, immunerősítő, de akár méregtelenítő is lehet.
- Gyümölcsös krémleves – nyáron kellemesen hűsít egy gyümölcsös krémleves, különösen népszerű az őszibarack, meggy, cseresznye és dinnye krémleves. Télen sok gyümölcsöt lehet kombinálni téli zöldségekkel (pl alma, körte, szilva).
- Hideg krémleves – a legtöbb krémleves meleg, de a nyáron különösen jól esik egy hideg verzió, amely többnyire nyers alapanyagokból készül – ilyen pl , brokkolin, kapor, leves stb.
- Húsos krémleves – kissé szokatlan, de nagyon népszerű az ázsiai konyhákban, különösen a csirke krémleves. Általában kiadós is.
- Krémlevesek készítése
- A krémlevesek készítése nagyon egyszerű és többnyire gyors folyamat. Valójában a legtöbb (csontmentes) levest néhány perc alatt krémlevessé varázsolhatjuk. Ezt elvégezhetjük a lábasban egy botturmixszal, de áttölthetjük egy mixerbe is. Néha szűrőn is átpréseljük a krémlevest, ettől még simább lesz a leves állaga.
- Az alapanyagokat először levesé főzzük, majd a végén pürézzük. Sok alapanyag magától krémessé válik (pl lencse, krumpli), ezt sokszor elég villával vagy krumplitörővel átnyomkodni.
- Pürézés előtt ne felejtsük el kivenni a csontokat (húsos levesek esetében) és a kemény fűszereket (pl babérlevél, fahéj, csillag ánizs stb).
- Tippek
- Alapleves – a legtöbb krémleves alapja egy alapleves – ez lehet zöldség, csirke, marha, hal vagy csontleves
- Friss zöld fűszereket általában a pürézés előtt adjuk a leveshez – ezáltal frissebb és intenzívebb lesz a krémleves íze.
- Tálalás - a legtöbb európai krémlevest egy-két kanálnyi tejtermékkel tálaljuk – ez a házilag készített (8-9 órás) krémes joghurt az ideális.
- . Különlegessé varázsolhatunk egy krémlevest pirított magvakkal, ropogós sült zöldségekkel, pirított szalonnával, néhány csepp citrommal tálalva. A krémleveseket tálalhatjuk tányérban vagy bögrében is, amit általában friss péksüteménnyel fogyasztunk.
- Egészséges krémlevesek – mivel a legtöbb krémleves zöldség alapú, így a legtöbb (nem tejszínes) krémleves nagyon egészséges. A tejszínes krémleveseket is egészségesebbé varázsolhatjuk, ha a tejszínt lecseréljük krémes joghurtra Továbbá télen egy krémleves nem csupán melegíti és hidratálja a szervezetünket, de immunerősítő funkciót is ellát. Némely krémleves megfázás, influenza ellen is gyógyír lehet (különösen a chilis-gyömbéres csirkeleves). Vegán krémlevesek méregtelenítés alatt is fogyaszthatók.
- Fogyókúra – a krémleves nem csupán egy egészséges étrend alapétele, de segít a fogyásban is, mert fogyasztásuk után később leszünk éhesek –
- ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Joghurtos-kakaós , fahéjas torta
. Az alapanyagokat a 2dl-es vizes pohárral mérjük ki, ami gyorsÍtja a menetét
Hozzávalók:
- 1 pohár (natúr) házilag készített ( 14h-s) joghurt
- 3 tojás
- 1 pohár porcukor
- 1 pohár liszt
- 1 /2 pohár kakaó
- 1 pohár olaj
- 1 zacskó sütőpor
- csipetnyi só
- 1 mokkáskanál fahéj
- tetejére: ,ízlés szerint. bármi apró: pl kókuszreszelék, csokidara, ....stb
Elkészítés:
- A tojásokat válasszuk ketté.
- A tojássárgákat és a joghurtot keverjük el a cukorral (elegendő habverővel). A 1 pohár lisztet keverjük el a sütőporral, fahéjjal és adjuk a tojásos masszához. Ezután jöhet a fél pohárnyi kakaó, amelyet érdemes beleszitálni a masszába, majd végül az olaj. Az egészet jól keverjük el.
- A tojások fehérjét csipetnyi sóval verjük (mixerrel) kemény habbá, és óvatosan forgassuk a joghurtos-kakaós masszába.
- 26 cm-es tortaformát kenjünk ki vékonyan vajjal, a masszát öntsük bele, a tetejét simítsuk el. 180 fokos sütőben kb. 50-55 percig sütjük.
- Ha kihűlt, szórjuk meg tetszés szerint kókuszreszelékkel
JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK !