Joghurtos receptek

Fagyasztott joghurt (fagyi)

Fagyasztott joghurt A fagyasztott joghurt a fagylalt diétásabb változata, amely a 80-as években lett világszerte népszerű. A joghurt zsírtartalma kevesebb, mint a tejé és a tejszíné, de ugyanakkor csakis krémes joghurttal érhetünk el lágy, fagyiszerű állagot. 

Fagyasztott joghurt tippek
  • Legideálisabb A BIO joghurt , amely 12 órás érlelésű a (zsíros) házi tehéntejből  készül, . Ez egy sűrű, , krémes joghurtot eredményez. 
  • A magas zsírtartalom miatt ne aggódjunk
  •  – a) kiderült, hogy állati zsírra mégis csak nagy szüksége van a szervezetünknek
  • , b) a joghurt a szuperételek egyike, azaz szuper egészséges,
  •  c) a házilag készített joghurt egy természetes termék, nem tartalmaz  szintetikus vegyületeket 
  •  d) a természetes zsír hamarabb telít, így kevesebbet fogyasztunk belőle.
  • A házilag készített joghurthoz hagyományosan remekül passzol a méz és a dió, mogyoró – különösen a pisztácia, így a fagyasztandó joghurtot gazdagítsuk ezekkel az alkotóelemekkel!
  • A joghurttal remekül párosulnak a gyümölcsök, különösen a bogyósok és citrusfélék. Nagyon finom és egészséges nyalánkságokat készíthetünk ezek kombinációjával. 
  • A fagyasztott joghurtot pálcás formákba is tölthetjük – remek jégkrém lesz belőle. ( kevés cukorral)
  • A fagyasztott joghurtot elkészíthetjük fagylalt gépben, vagy a fagyasztóban. Ha fagyasztóban készítjük, ne feledjük el óránként egy elektromos habverővel eldolgozni a keletkezett jégkristályokat!
Receptek

Málnás-zöld citromos fagyasztott joghurt
  • Hozzávalók: 25 dkg málna, 15 dkg cukor, ½tk vanília esszencia, 1 zöld citrom  reszelt héja és leve, 35 dkg házilag készített krémes joghurt
  • Elkészítés: a málnát, cukrot, és zöld citrom levet összeturmixoljuk, majd átpréseljük alaposan egy szűrőn. Belekeverjük a vaníliát és a zöld citrom héjat. Fagylaltgépbe tesszük vagy fedős fagyálló edényben lefagyasztjuk, óránként elektromos habverővel eldolgozzuk. (kb 3-4-szer)
    Egészségesebb variáció: a cukrot helyettesítsük  5-10 dkg fruktózzal
Vaníliás fagyasztott joghurt (alaprecept)
  • Hozzávalók:  3 csésze krémes joghurt,  11 dkg porcukor, 
  •  2 ek vaníliaeszencia
  • Elkészítés: A cukrot alaposan elkeverjük a joghurttal és esszenciával. Lefagyasztjuk.
  • Tipp: érdemes sokat készíteni, majd gyümölcspürével, kiegészítve  sok finom variációt tudunk készíteni. Íme erre egy példa:
Kiwis fagyasztott joghurt
  • Hozzávalók: 12 kiwi, fél liter vaníliás fagyasztott joghurt, 1 ek méz
  • Elkészítés: a kiwiket pürévé turmixoljuk a mézzel, lefagyasztjuk 45 percig, majd egy elektromos habverővel elkeverjük a vaníliás fagyasztott joghurttal. Visszatesszük a fagyasztóba. Bogyós fagyi öntettel tálaljuk.
Kajszi barackos fagyasztott joghurt
  • Hozzávalók: 2 nagy kajszi barack  húsa és leve 2.5 dl joghurt, 2 kanál porcukor
  • Elkészítés: a kajszihúst kis kockákra vágjuk, kézi turmix-al pürézzük. Egy lábasban a kajszi levet sziruppá főzzük kevés cukorral, majd hozzáadjuk a püréhez. Elkeverjük, hozzáadjuk a joghurtot, összeturmixoljuk.
Kék áfonyás fagyasztott joghurt
  • Hozzávalók: 3 csésze kék áfonya, 3 ek citromlé, 1 csésze cukor, 2-3 csipet fahéj, 1 csipet só, 2 csésze krémes joghurt
  • Elkészítés: az áfonyát, cukrot, citromlevet, fahéjt, sót  felfőzzük, addig kevergetjük, amíg a cukor el nem olvadt. Krumplitörővel eldolgozzuk, 10 percig hűlni hagyjuk. Belekeverjük a joghurtot, elkeverjük, lefagyasztjuk.
  • Tipp: ha sima fagyit szeretnénk, a gyümölcspürét kézi turmix-val dolgozzuk el.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
KRÉMLEVESEK
krémlevesek választéka egyre szélesebb, hiszen nagyon könnyű az elkészítésük, az eredmény pedig általában  nem csupán finom, de kiadós és egészséges is.
Krémleves típusok
A legtöbb krémleves sima, bársonyos állagú, sűrű folyadék. Modern receptekben előfordulhat az, hogy a leves kissé darabos. Ezek a legnépszerűbb krémlevesek:
  • Tejszínes krémleves – a levest főző vagy habtejszínnel pürézzük. A tejszín krémessé és fényessé varázsolja a levest. Reform krémlevesekben a tejszínt krémes joghurttal helyettesítjük.
  • Zöldséges krémleves – a legtöbb zöldségből nagyon könnyen lehet krémlevest készíteni. Többségük nagyon egészséges, diétás, immunerősítő, de akár méregtelenítő is lehet.
  • Gyümölcsös krémleves –  nyáron kellemesen hűsít egy gyümölcsös krémleves, különösen népszerű az őszibarack,  meggy, cseresznye és dinnye krémleves. Télen sok gyümölcsöt lehet kombinálni téli zöldségekkel (pl alma, körte, szilva).
  • Hideg krémleves –  a legtöbb krémleves meleg, de a nyáron különösen jól esik egy hideg verzió, amely többnyire nyers alapanyagokból készül – ilyen pl , brokkolin, kapor,  leves stb.
  • Húsos krémleves –  kissé szokatlan, de nagyon népszerű az ázsiai konyhákban, különösen a csirke krémleves. Általában kiadós is.

  • Krémlevesek készítése
    • A krémlevesek készítése nagyon egyszerű és többnyire gyors folyamat. Valójában a legtöbb (csontmentes) levest néhány perc alatt krémlevessé varázsolhatjuk. Ezt elvégezhetjük a lábasban egy botturmixszal, de áttölthetjük egy mixerbe is. Néha szűrőn is átpréseljük a krémlevest, ettől még simább lesz a leves állaga.
    • Az alapanyagokat először levesé főzzük, majd a végén pürézzük. Sok alapanyag magától krémessé válik (pl lencse, krumpli), ezt sokszor elég villával vagy krumplitörővel átnyomkodni.
    • Pürézés előtt ne felejtsük el kivenni a csontokat (húsos levesek esetében) és a kemény fűszereket (pl babérlevél, fahéj, csillag ánizs stb).
  • Tippek
    • Alapleves – a legtöbb krémleves alapja egy alapleves – ez lehet zöldség, csirke, marha, hal vagy csontleves
    • Friss zöld fűszereket általában a pürézés előtt adjuk a leveshez – ezáltal frissebb és intenzívebb lesz a krémleves íze.
    • Tálalás -  a legtöbb európai  krémlevest egy-két kanálnyi tejtermékkel tálaljuk – ez a házilag készített (8-9 órás) krémes joghurt  az ideális. 
    • . Különlegessé varázsolhatunk egy krémlevest pirított magvakkal, ropogós sült zöldségekkel, pirított szalonnával, néhány csepp citrommal tálalva. A krémleveseket tálalhatjuk tányérban vagy bögrében is, amit általában friss péksüteménnyel fogyasztunk.

    • Egészséges krémlevesek – mivel a legtöbb krémleves zöldség alapú, így a legtöbb (nem tejszínes) krémleves nagyon egészséges. A tejszínes krémleveseket is egészségesebbé varázsolhatjuk, ha a tejszínt lecseréljük krémes joghurtra  Továbbá télen egy krémleves nem csupán melegíti és hidratálja a szervezetünket, de immunerősítő funkciót is ellát. Némely krémleves megfázás, influenza ellen is gyógyír lehet (különösen a chilis-gyömbéres csirkeleves). Vegán krémlevesek méregtelenítés alatt is fogyaszthatók.
    • Fogyókúra – a krémleves nem csupán egy egészséges étrend alapétele, de segít a fogyásban is, mert fogyasztásuk után később leszünk éhesek – 
    • ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Joghurtos-kakaós , fahéjas torta

Joghurtos-kakaós torta            joghurtos-kakaós,fahéjas torta egy fantasztikusan szaftos, könnyed torta.
. Az alapanyagokat a 2dl-es vizes pohárral mérjük ki, ami gyorsÍtja a menetét
Hozzávalók:
  • 1 pohár (natúr) házilag készített ( 14h-s) joghurt
  • 3 tojás
  • 1  pohár porcukor
  • 1  pohár liszt
  • 1 /2 pohár kakaó
  • 1  pohár olaj
  • 1 zacskó sütőpor
  • csipetnyi só
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • tetejére:  ,ízlés szerint. bármi apró: pl kókuszreszelék, csokidara, ....stb
Elkészítés:
  1. A tojásokat válasszuk ketté.
  2. A tojássárgákat és a joghurtot keverjük el a cukorral (elegendő habverővel). A 1 pohár lisztet keverjük el a sütőporral, fahéjjal és adjuk a tojásos masszához. Ezután jöhet a fél pohárnyi kakaó, amelyet érdemes beleszitálni a masszába, majd végül az olaj. Az egészet jól keverjük el.
  3. A tojások fehérjét csipetnyi sóval verjük (mixerrel) kemény habbá, és óvatosan forgassuk a joghurtos-kakaós masszába.
  4. 26 cm-es tortaformát kenjünk ki vékonyan vajjal, a masszát öntsük bele, a tetejét simítsuk el. 180 fokos sütőben kb. 50-55  percig sütjük.
  5. Ha kihűlt, szórjuk meg tetszés szerint  kókuszreszelékkel 
JÓ     ÉTVÁGYAT     KÍVÁNOK !